21 april 2013

Bokbindning enligt eftis

I det senaste inlägget pratade jag om spännande pyssel som vi håller på med på eftis; den senaste veckan har vi  gjort egna böcker! Jag har aldrig tidigare bundit en bok själv, men alltid velat gå på en sådan kurs. Risken finns att jag i något skede vill göra mera eget.

Först började jag med att mäta och skära ut tjock kartong till pärmar. Denna boks pärmar mäter 15x 15 cm.  
Dessutom behövs en bokrygg, som är 1,5x 15 cm. Boksidorna måste också mätas och skäras, så att de passar in i boken. Mina sidor var 13x 27cm. Till denna bok gick det åt fem pappersknippen på fyra pappersark var.Till varje pappersknippe pickade vi färdiga hål, så att det skulle gå lättare att sy alla fem knippen ihop. Det syns inte på bilden, men vi har en skumgummibit under pappren, så att man inte sticker direkt i bordet.För att sy knippena ihop mätte jag en trådbit på 6x bokens höjd. Tråden borde väl egentligen vara vaxad, men det gick bra också med vanlig tråd. Jag började med att göra en knut på tråden, inte helt i ändan för det behövs en stump till att kunna knyta med. Sen är det bara att sy upp och ner. På bokryggens sida (den yttre) lade vi små lakantygsstumpar. Dessa gör att boken hålls ihop. När man kommer till andra ändan lägger man till ett nytt knippe och syr på samma sätt. Det underlättade jobbet att fästa den sydda knippen med den nya knippen, som skall sys, med ett gem i vardera ända.


Så här det det ut när all fem knippen är ihop sydda. För att få det spänt gjordes en knut varje gång ett nytt knippe påbörjades.


Till följande limmades lakanbitsstumparna, som syddes fast i ryggen, fast på första och sista sidan. Till ryggen limmades också en bit lakantyg. Biten skall vara lite högre och lite bredare. Tyget limmas på ryggen och resten på sidorna. 


Slutligen klippte jag första och sista sidan, så att det blev kvar ca 3-4 cm med papper och lakantyg. 


Nu är bokens sidor färdiga. Dags att börja på pärmarna. 

Dessa bokpärmar har tapet på sig. Det lär också fungera med tyg. Efter att tapetvalet var gjort, mättes pärmen på tapeten. Jag mätte bitarna så att det var 2cm tomt i ena sidan på båda pärmarna. (Tapeten behövs inte enda ut, eftersom ryggens tapet kommer över och täcker  det oberoende). Tapeten fästes med tapetklister. Ryggen är mätt så att det finns 4 cm tapet på båda sidorna om kartongen. Båda pärmarnas kanter viktes in med klippta hörn. 


När detta torkat kunde man bre tapetklister på resten av pärmtapeten och limma fast båda pärmarna. Viktigt är att inte limma helt fast i ryggen. Det behövs några mm mellanrum, annars blir boken för stel och det går inte att öppna och sluta den. Bykpojkar var jätte behändigt att fästa delarna med medan klistret torkar.


 Mitt tapetval föll denna gång på denna grafiska vita, med svarta detaljer vid ryggen och dessutom valde jag att göra svarta kanter. Någon färg skulle också ha varit rolig, men jag beslöt att färgen får komma senare som en dekoration.

När tapetklistret och pärmen torkat kunde man börja limma fast sidorna i boken. Här kommer lakantygsremsan på ryggen och de klippta sidorna till nytta. Limmet fäster bättre på tyg och håller dessutom boken ihop. Bykpojkarna var åter välanvända. Dessutom användes en kort linjal, för att trycka ner tyget jämnt. Det var lättast att limma och låta torka en sida åt gången. Det tog ganska länge att torka. Här har jag använt vanlig Eri- Keeper-lim.


 Det näst sista skeden i den självlagade boken var att gömma fula tapetsömmar och limmningar med ett färgat papperförst och sist i boken. Egentligen skulle jag ha velat ha rött mellanpapper, men det var slut på eftis, så bokens samma linje fick fortsätta, och därför blev det svart papper. Pappret är fäst med papperslim på pärmsidan och ca 1cm på sid sidan.


Nu är boken färdig! Det enda som behövs är färgklicken jag pratade om tidigare. Det fick bli en pappersblomma, som jag limmade på pärmen.Nu återstår att se vad jag kommer att använda boken till. Kanske blir det en minnesbok över alla min eftisbarn? Kanske jag lägger bilder av årets eftispyssel i den? En ny adressbok? Kalender? Vi får väl se. 

Hoppas ni haft ett bra veckoslut. 
Kram
Crisse

Inga kommentarer: