04 januari 2013

2012 del 2

Fortsättning på det tidigare inlägget...

Juli

Julimånad var jag fortfarande arbetslös. Det var tråkigt, och istället försökte jag sysselsätta mig med mitt möbelprojekt. Sist i turen till samma möblemang som jag jobbar på hela våren, var en soffa för 3 personer. Vädret var lite av en utmaning, då soffan var så stor, att den inte rymdes i källaren hos mamma. Därför försökte jag istället att jobba på den utomhus alltid då det var uppehållsväder. Mina nitpistolar hade issues och jag utlöste min aggression på en soffdyna och telefonförsäljare.

Jag njöt av lata sommardagar i hängmattan, fiskade, experimenterade med mina naglar, klippte gräs och stiftade bekantskap med en åbåtsmås, som jag döpte till Ture. Jag såg sommarteatern "Ska vi sleikas... eller vill du dansa först?"

Jag åkte på kryssning till Skärgården först under ett 50-årskalas och senare tillsammans med min farmor och syster. Jag hälsade också på hos min pappa på hans sommarstuga. Jag var väldigt intresserad av att få veta mera om min släkt. I kalasväg gick jag även på 1-årskalas och firade min och Andreas tredje bröllopsårsdag men fin middag på Smör.

Min katt Rufus gav mig lite tänka på, då han ofta och utan klar orsak mådde dåligt. Han blev lyckligtvis bättre, men resultatet var en dyr räkning från veterinären.

Några av mina fina kristallglas gick sönder. Jag använde den hela kupan till att pyssla mig nya fina lyktor till balkongfönstret.


Augusti

Den sengustavianska soffan blev slutligen färdig med sin make-over. Två av stolarna i samma serie stod utställda i en inredningsbutiksfönster. Jag jobbade på en annan, modernare soffa som fick nytt vadd och nytt tyg på kuddarna och stommen. 

Kräftskivornas godsaker lockade på att bli en del av min matsmältning. För övrigt åt jag mycket annat gott, speciellt härligheter, som naturen har att bjuda på (blåbär, hallon, kantareller...)

Jag och ett par andra upplevde (och härjade i) de färggranna jätteplastbubblorna, som också kallas Colourscape. 

Mitt andra år som eftisledare fick sin början. Vi hade en trevlig startdag med mina kolleger, där jag för första gången prövade på tai chi och att måla graffiti. 

En av sommarens minnesrikaste stunder var sommarbion ute på stugan. Alla satt ute bland filtar och mygg njutandes av sommarnatten och Edward Scissorhands. Mysigt! Några veckor senare var det dags att avsluta säsongen på sommarstugan, njuta av god mat och forneldarnas stämning. 

Modemässigt var lag lite less på det nya höstmodet och hur färglöst det var. Det hindrade inte mig från att rycka ut som smakråd till en vän i behov av en brudklänning. 

I slutet av augusti ville två av mina långväga vänner plötsligt träffas. Det var lika härligt att träffa båda, och trots att det gått en tid sedan det senaste mötet, kände det lika naturligt att se och umgås med dem fortfarande. Båda hade dessutom fått barn relativt nyligen. 


September

September verkar ha varit en ointressant månad om man jämför med hur lite jag fotat den månaden. Lite har jag som tur hunnit med. Tydligen lyckades jag och min man under en spelkväll hemma hos oss att väcka intresset för spelet Trivial Pursuit, för en som tidigare inte uppskattat spelet. 

En konstig inspiration att tvätta fönstren i varadgsrummet ledde till att fönsterrutan sprack från karm till karm då jag skulle öppna fönstret. Oj då! En reparationsgubbe var inne hos oss i enbart 2 minuter och vips fanns det ett helt glas igen. 

Jag pysslade kort, klädde om skolådor och jobbade på en länsstol från 50-talet. Jag lagade en krans av ekollon till ytterdörren, som senare "barrade" av massor av ekollon ut till trapphuset. Synd det, för kransen blev verkligen fin. 

Jag gick på två höstkonserter, Turun Naispoliisilaulajat och BD hemkomstkonsert från Japan. I den första konserten var jag med och sålde biljetter och nyutgivna CD- skivor. 

Jag spekulerade i vantar, mössor och vinterjackor, men verkade inte få något gjort i att bestämma om jag skulle beställa dessa eller inte. Överlag kände jag mig super glömsk. 


Oktober

För mig cirkulerade oktober runt resan till Paris och min 30-års födelsedag. Det främsta jag minns av resan är allt det goda som vi hade möjlighet att njuta av. La cuisine Francaise, libanesiskt, marokanskt, italienskt, amerikanskt, grekiskt, underbara bakverk, goda drinkar.... 

Det andra jag ser tillbaka till är hur mycket det finns att göra i staden. Det var andra gången jag reste till Paris, men det fanns fortfarande mycket att utforska. (Och det finns det ännu också.) I vår resa rymdes t.ex  ett besök till slottet i Versaille, promenader, shopping, pickninck, fågelmarknad, fina vyer från Centre Pomidours tak, sommarvärme, hälsade på döda kändisar, var ironiska åt envisa turistförsäljare, åkte Seine kryssning och blev nästan försenade från flyget tillbaka, för att en person hoppat framför metrotåget. 

Födelsedagen börjades med frukost i hotelsängen beståendes av champagne och macarons från Ladureé. När vi väl steg upp beslöt jag mig för att det var dags att se födelsedagsfräsch ut och gick till närmaste frisörsalong där mitt hår fick ett efterlängtat ansiktslyft. Vi hade en trevlig lunchpickninck bakom Notre Dame. På kvällen åt vi trerättersmiddag på en Alsassisk restaurang. Födelsedagen var en fin dag, trots att den aldrig riktigt kändes som en födelsedag brukar. 

Den här månaden har jag också gått på teater, själv lagat macarons inför min födelsedag, påbörjat glöggsäsongen och den årliga julkorts rumban, samt fått färdigt 50-tals länsstolen, som börjades i september. 

I Finland ordnades kommunalval. Själv fann jag det svårt att hitta mig en lämplig kandidat, men efter flera valmaskiner (och flera omgångar med dem), hittade jag slutligen en representant. Hon blev dessutom invald, så jee för mig.  

Månaden slutade med Halloweenmaskerad på eftis. Jag var utklädd i svart skoluniform, röd slips, svart mantel och svart peruk. Harry Potters dubbelgångare var född. 


November

I november fyllde min farmor 85 år. Det firades med kalas hemma hos henne. Det tog typiska bilder med alla barnbarnen (-1) och fammo med sina söner. Som födelsedagsgåva till farmor och farsdagsgåva till pappa bjöd jag och min syster på middag. Senare under månaden sågs jag, min syster och farmor åter äta ute på restaurang. Ett av mina nyårslöften är faktiskt att försöka spendera mera tid med fammo och ringa oftare. 

Jag gick också på Syypanfest, där det bjöds på delikat rödbetskaka, dvs. Red Velvet Cake. Mums! Jag ordnade myskväll för mina närmaste arbetskompisar. Vi spelade Party Alias, jag söndrade ett skumppaglas och blev freaked out av att ytterdörren stod på glänt till trapphuset. 

Jag tog del av en julkortstävling, och vann den första delen av tävlingen. Nu väntar jag fortfarande på att få veta hur det gått i tävlingen. Jag är tacksam för alla som var med och röstade på mitt bidrag. Ett ännu större tack går till dem, som försökte få sina bekanta att också delta och rösta på mig. 

Jag hängde upp jul/vintergardiner och bytte färgskala i mitt vardagsrum. Jag besökte Loviisan Aitta i Rusko och ville ha allt i butiken. På eftis läste jag Sune för barnen. 

Jag kunde inte sluta skratta när jag såg skrivfelet i ÅU 29.11.2012, gällande julgranen utanför Domkyrkan:November avslutades med traditionsenlig adventskonsert i Domkyrkan. Studenkörernas konserterna är alltid lika stämningsfulla! Efter konserten var det dags för julfest 1 med mina arbetskolleger. Den firades i glatt sällskap först vid en bastu, sedan vid den charmiga (not so much!) baren Surutoin, följt av Mantun grilli och Olavin Krouvi. En rolig kväll!


December

Varje år under första adventveckoslutet är det tradition att fira lilla jul med Andreas familj. Detta gjordes även detta år med tillhörande julmat. 

I pysselväg hade jag det rätt skyndsamt med att få julkorten färdiga i tid. Veckosluten ville inte riktigt räcka till. Hemma hann jag inte pyssla nåt annat, men på eftis pysslades det både tomtar, renar och änglar. På jobbet hade jag även möjlighet att stöpa egna ljus. 

Jag gick på jobbets julfest nr 2 i Submarina. Skumppan var klädd med tomtemössor, Tiernapojar kom på besök, likaså en dålig stand up komiker. Jag dansade på bordet (inte ens så påverkad av den täckta skumppan), men  blev bedd att komma ner för att stället eller cateringen inte hade försäkring för dylikt. Dansen fortsatte på dansgolvet i takt till Robin och 90-tals klassiker. 

Finland fyllde 95 år och min kusin 35. Det planerades inför julen med min familj och lottades ut vem som köper julklapp åt vem. På kvällen var vi bjudna bort för att titta på slottsbalen, som också visade sig vara förlovningsfest. 

December var en kulturell månad. Jag såg Hair på ÅST, Muse på Hartwall arenan, Exaudios julkonsert, samt konsertupprtädanden för Turun Naispoliisilaulajat. Dessutom gick jag på guidad rundvandring i Apoteksmuséet. 

Det föddes två nya familjemedlemmar. 12.12.12 föddes Pärlan (A.s kusins dotter) och en vecka senare den 19.12 föddes Kotten (A.s systerdotter). 

Den 13. 12 firades Lucia dagen. Jag hade berättat om den fina och stämningsfulla traditionenför min Lettiska vän. Hon följde alltså med mig till Domkyrkan för att se tillställningen. I kyrkan satt vi bakom en pelare och utanför kyrkan väntade vi på en kotege, som aldrig kom. Lite snopet tycker jag. Tur dock, att jag hade chans att övertyga henne bättre, då Åbo Lucia uppträdde för eftisbarnen. 

Julafton firades hemma hos min syster. Som jag nämnde tidigare, lottades julklapparna. Ett system jag är super nöjd med. Det lottas alltså vem man köper åt och så får man gissa vem som varit bakom gåvan när den öppnas. Juldagen var vi hos Andreas farbror. De nya babyna var utan tvekan de största stjärnorna. Julannandagen åt vi middag hos A:s mormor, efterföljt av pizza hemma hos ett par vänner. Matkoma fanns att anas. Jultomten hade hittat min önskelista, för han kom med röda klackskor, precis som jag önskat... Han kom också ihåg oss med motorolja till bilen. 

Nyåret hos vänner avslutade detta år. Hela kalaset organiserades med allas insats. Nån lagade förrätt, en annan huvudrätt. Vi stod för efterätten. Vi hade nyåstutor och stöpte nyårslyckor. Min såg antingen ut som en nyckel, sjöhäst eller Italien. Ta nu sen reda på vad det skall betyda...


Tack till alla läsare.
  Jag önskar er alla ett nytt år fyllt av lycka, glada stunder, fina minnen, god hälsa och en nypa magi. 
Kram 
Crisse

1 kommentar:

Anonym sa...

Har du redan klätt om din fotpall? Hurudan blev den?